Syvendes gamle gapahuk «Motellet», ble bygget av roverne til rover 5-kamp i 1987. Et fint byggverk, bygget på dugnad av tømmer hogd på stedet, og boret, plugget og kilt sammen i beste håndverkstradisjon.
«Motellets» plassering i skauen gjør at navnet nå passer mer enn noen gang. Den nye E39 traseen går rett forbi og snart kan vi sitte med kaffen i gapahuken og se trafikken passere. Speidere stilte opp på møter, svarte på høringsrunder og til og med talte for utsendinger fra departementet. En lang prosess endte med at Nye Veier ga Syvende midler til å bygge en ny gapahuk i Vågsbygdskauen.
Å finne en tomt til det nye turmålet ble verre enn vi trodde. Motellets beliggenhet var litt av et kinderegg, og det å gjenskape disse egenskapene ble en krevende oppgave. Vi har møtt utfordringer i form av vern av skogen, noe vi egentlig er veldig begeistret for, grunneiere som ikke ønsker så stor belastning på sin grunn og til slutt endte vi opp der vi begynte, hos Alf Augland. Vårt enestående æresmedlem i Syvende tok kontakt og mente han hadde stedet for oss, og det ble vi raskt veldig enige med han i. Det å lande på dette stedet på Alf sin grunn, etter en lang prosess føles for oss som å komme hjem.
Byggingen av selve gapahuken er utført av firmaet Skjærgårdsbygg fra Flekkerøya. De har lang erfaring med å bygge gapahuker, blant annet for friluftsrådet. De har både bidratt håndverksfaglig, men også ved å bygge billig slik at vi fått svært mye for pengene. Klargjøring av tomta ble gjort av speidere, og ca 8 tonn materialer og utstyr ble fløyet inn med helikopter før byggingen startet. Litt arbeid på slutten er også utført av speidere, ledere og foreldre. Vi har også fått god hjelp fra andre vågsbygdspeidere i byggeprosessen. I god speiderånd har vi gjenbrukt materialer fra distriktet: takbjelkene kommer fra et vågsbygdhus fra 1940, steinene til ildstedet er hentet fra veitraseen til E39 og ikke minst er stokkene som holder taket hogd 10 meter fra der gapahuken står.
For å få resultatet vi ønsket trengte vi ytterligere midler mot slutten. Da stilte gode støttespillere opp og bidro. I sum har vi fått et alle tiders turmål med egen utedo og god boltreplass både ute og under tak.
Vi håper stedet blir til glede for alle Vågsbygdskauens brukere. Her er alle velkommen, og vil dere overnatte så ta bare kontakt. Grunneier har ønsket at speidere skal ha førsteretten så det er eneste regel for booking.
Takk til Nye Veier, Skjærgårdsbygg, Amfi Vågsbygd, Hårtoppen Frisør, Mobile Fiskåtangen, SendIT Elektro, Nettsia, Reiersen VVS, Varmefag og Vågsbygd Menighet for bidrag til byggingen.
Takk til grunneier Alf og Ole Johan Augland for å stille tomta til rådighet og komme med gode kontraktsinnspill som vi følte alle gikk i vår favør
Takk også til Frikirkespeiderne og KM speiderne som har deltatt på dugnad, og selvsagt alle våre egne som har bidratt underveis.
Stell pent med plassen og ta med søpla hjem igjen. Brenner dere bål, så vær oppmerksom på skogbrannfare og ta med ved hjemmefra.
Vi setter pris på om dere kan la benker, bålpanner og hoggestabber stå der de er plassert.
Overnatting bookes hos
Frode Flatnes, tlf 913 914 39 frode.flatnes@gmail.com
Kjartan Nordby, tlf 90870145 kjartan.a.nordby@gmail.com
Kastell: Mindre festningsverk (i eller ved større festning), borg, befestet slott (jfr. citadell) Kilde: Store Norske Leksikon